Wat is een Coin?

Wat is een Coin?

Hoe verhoudt een digitale coin zich tot een fysieke munt, een twee euro muntstuk bijvoorbeeld? Hoe moeten wij die munten, die op platformen als Bitvavo verhandeld worden, begrijpen? Wat zijn de specifieke eigenschappen, en wat zijn altcoins?

Bitcoin (BTC), Monero (XMR) en Ether (ETH) zijn allemaal voorbeelden van cryptocurrency munten. Wat hebben ze gemeen? Ze bestaan allemaal op hun eigen onafhankelijke grootboeken: BTC werkt op de originele Bitcoin blockchain, ETH wordt gebruikt binnen de Ethereum blockchain, XMR bestaat op de Monero blockchain, enzovoort. Ze kunnen allemaal worden verzonden, ontvangen of gedolven.

Eigenschappen van een digitale munt

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben coins meestal dezelfde functies als geld: ze zijn inwisselbaar, deelbaar, draagbaar en hebben een beperkt aanbod. Normaal gesproken zijn cryptocurrency munten dus bedoeld om, net als fysieke geld, dingen te betalen. Hoewel de acceptatie in de detailhandel traag is.

Er zijn echter uitzonderingen. Ether bijvoorbeeld, heeft alle attributen van een coin, maar meer dan alleen een geld functie. Het wordt binnen de Ethereum-blockchain ook gebruikt om transacties te vergemakkelijken bijvoorbeeld. Ethers koop je gemakkelijk bij bitvavo.

Dit zijn de altcoins

Er zijn ook de zogenaamde altcoins, die deze titel hebben verdiend omdat ze een alternatief zijn op de standaard Bitcoin, de oorspronkelijke cryptocurrency. Alle munten die geen bitcoin zijn, zijn automatisch een altcoin. Veel altcoins zijn voortgekomen uit Bitcoin en zijn ontwikkeld met behulp van hetzelfde open-source protocol. Voorbeelden hiervan zijn Litecoin (LTC) en Dogecoin (DOGE). Een altcoin is het een cryptocurrency munt die zijn eigen blockchain heeft, maar geen Bitcoin is, dat wil zeggen niet de originele blockchain.

Plaats een reactie